Cudowny Karczoch

Cudowny Karczoch

Trzeba przyznać, że wśród wszystkich warzyw, karczoch jest chyba jednym z bardziej spektakularnych. Wygląda pięknie i tajemniczo, robi wrażenie, a do tego jak smakuje… Zaskoczeniem może być fakt, że karczoch jest właściwie krewnym ostu(!) Część jadalna jest pąkiem, który rośnie na krzakach osiągających nawet do 2 metrów szerokości i od 1-1,5 metra wysokości. Jeśli nie zostanie zebrany na czas, karczoch zakwitnie. Piękne, fioletowe kwiaty są jednak niejadalne.

Porozmawiajmy o karczochu

Pąk karczocha składa się z serca, które jest jadalną częścią tego warzywa. Mięsisty środek otoczony jest zakończonymi ostrymi kolcami liśćmi. Łatwo się z nimi uporać, ponieważ w trakcie gotowania, miękną, czasem można spotkać się z karczochami bez kolców, jednak maja one znacznie mniejsze serca – nie polecamy.

Wybierając w sklepie karczocha, najlepiej decydować się na te ciężkie i twarde. Należy również zwrócić uwagę na to, by miał ładny, zielony kolor, który jest wyznacznikiem świeżości. Czasem zdarzają się okazy z plamkami na zewnętrznych liściach, lub białymi pęcherzami. Nie znaczy to, że są zepsute, a po prostu zostały lekko zmrożone przez przymrozki. Wielbiciele karczochów twierdzą, że dzięki temu ich środek jest nieco bardziej jędrny, z orzechową nutką.

Ugotowane karczochy można schłodzić i przetrzymywać w lodówce, w osobnym pojemniku, to pozwoli im pozostać jadalnymi nawet do tygodnia. Dlatego można ugotować je wieczorem i podgrzać w mikrofalówce przed podaniem.

Sposób podania

Karczochowe chipsy

Świetna alternatywa dla przekąsek. Ugotowane liście podawane z dipem będą genialną przystawką.

Wyjadanie środka łyżką

Otwórz ugotowanego wcześniej karczocha, ścinając wierzch i rozchylając wewnętrzne liście. Do tego dodaj aromatyzowaną chili oliwę i starty parmezan.

Karczochy najłatwiej jest ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cytryny i czosnku, ale równie dobrze smakują zapiekane. Jedynym minusem jest czas. Ich przyrządzenie zajmuje do 40 minut, trzeba więc uzbroić się w cierpliwość.

Polecamy wszystkim wielbicielom dobrego jedzenia.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *