Wegańskie, bezglutenowe ciasto czekoladowe z avocado

Wegańskie, bezglutenowe ciasto czekoladowe z avocado

Jedno jest pewne – prawie każdy lubi od czasu do czasu przekąsić coś słodkiego. Weganie nie są w tym przypadku żadnym wyjątkiem! Co zrobić, kiedy najdzie Cię ochota na wieczorne, czekoladowe grzeszki? Odpowiedź jest prosta – zrobić ciasto! Nasze wegańskie, bezglutenowe ciasto czekoladowe to prawdziwa kulinarna uczta. Przygotowanie zajmie Ci naprawdę chwilę. Masa, wykonana z bazie avocado, zachwyci każdego smakosza zdrowych wypieków.

Delikatne, mokre ciasto czekoladowe to świetny sposób, by zaspokoić pragnienie słodkiego deseru. Ciasto urozmaicić możesz dekorując je swoimi ulubionymi orzechami lub owocami. Wybieraj świadomie – zamiast wegańskiego batona przygotuj własnoręcznie pyszne ciasto. Dzięki temu masz pewność, że to, co zjesz na deser, jest zdrowe i pyszne!

Suche składniki:

  • 180 g bezglutenowej mąki
  • 25 g kakao w proszku
  • 140 g cukru brązowego lub kokosowego
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

Mokre składniki:

  • 155 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 235 ml mleka migdałowego – lub użyj innego typu do wersji bez orzechów
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Krem czekoladowy:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 160 g ciemnej czekolady 70%
  • szczypta soli – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Podgrzej piekarnik do 180 °C / 160 °C. Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce, a następnie dodaj olej, mleko i ocet. Dokładnie połącz wszystkie mokre składniki. Podziel ciasto na dwie równe części i wylej je równomiernie na dwie blaszki wyłożone pergaminem.

Piecz przez 15 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia całkowicie przed nałożeniem masy.

Aby przygotować masę wymieszaj wszystkie mokre składniki w blenderze do gładkości.

Przełóż ciasta masą. 1/3 masy użyj na górną część ciasta. Do dekoracji wykorzystaj swoich ulubionych owoców, orzechów lub czekolady. Przed podaniem włóż na dwie-trzy godziny do lodówki – dzięki temu masa stężeje, wszystkie warstwy się połączą i ciasto będzie dużo łatwiej kroić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



1 thought on “Wegańskie, bezglutenowe ciasto czekoladowe z avocado”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *