Wegańskie tiramisu

Wegańskie tiramisu

Tiramisu to dla wielu osób deser doskonały – delikatna, kremowa masa, chrupiące biszkopty i intensywny, kawowy smak sprawiają, że ciasto to jest nieodłącznym dodatkiem do popołudniowego espersso. Nazwa wywodzi się z włoskiego tirami sù, co przetłumaczyć można jako popraw mi humor i nie da się ukryć – nawet mały kawałek ciasta sprawia, że świat wydaje się piękniejszy! Gdy przeszedłem na dietę wegańską naprawdę zatęskniłem za wyjątkowym smakiem tiramisu, dlatego postanowiłem stworzyć własną roślinną wersję tego przepisu. Jak smakuje wegańskie tiramisu? Przekonajcie się sami!

Składniki biszkoptu:

  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 4 łyżki wegańskiego masła
  • Szczypta soli
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 gramów mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki syropu kawowego:

  • 200 ml wystudzonej kawy
  • 2 łyżki cukru lub syropu z agawy

Składniki wegańskiego kremu mascarpone:

  • 270 gramów nerkowców
  • 1/3 szklanki syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka sojowego

Składniki syropu Amaretto:

  • 1 łyżka stołowa Amaretto
  • 1/3 filiżanki świeżo parzonej, schłodzonej kawy

Sposób przygotowania:

Biszkopt: podgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Blachę nasmaruj masłem i przykryj papierem do pieczenia. Tak przygotowane naczynie odłóż na bok. Wymieszaj mleko sojowe z octem jabłkowym i zaczekaj około 5 minut, aż zacznie gęstnieć. Dodać przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć. W innej misce rozmieszać wegańskie masło, cukier i ekstrakt z wanilii.

Do mikstury z mleka sojowego dodaj mokre i suche składniki. Mieszaj do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Masę wylej na przygotowaną wcześniej blaszkę. Piecz przez około 20 minut.

Syrop kawowy: wymieszaj kawę i cukier, aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony. Odłóż na bok.

Wegańska masa mascarpone: W blenderze lub mikserze na wysokich obrotach zmieszaj nerkowce, syrop z agawy, olej kokosowy, sól, wanilię i mleko sojowe. Zmiksuj dokładnie, aż masa będzie gładka i jedwabista.

Podziel mieszaninę na pół. W przypadku kremu o smaku waniliowym dodaj dodatkowe ¼ szklanki mleka sojowego oraz 1 łyżkę oleju kokosowego. Całość odłóż na bok. By uzyskać krem kawowy do drugiej połowy masy dodaj mieszankę kawy i Amaretto.

Składanie ciasta: Przygotuj małe (najlepiej przezroczyste) naczynia, w których podasz tiramisu. Wytnij kawałek ciasta i dopasuj do dna Twojego naczynia. Zanurz w syropie kawowym i umieść w dolnej części szklaneczki. Dodaj warstwę kremu waniliowego i odłóż do zamrażalnika na 10 minut. Następnie dodaj warstwę kremu kawowego i również odłóż do zamrażalnika na 10 minut. Powtórz cały proces. Wierzch posyp obficie kakao. Podawaj schłodzone. Smacznego!



1 thought on “Wegańskie tiramisu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *