Ostatnio wpadłam w trans pieczenia chlebów. Przez wiele lat wzbraniałam się przed tego typu wypiekami, przepisy, wykonanie wydawały mi się żmudne i skomplikowane. Poza tym jeszcze ta nieszczęsna kwestia zakwasu. Jego przygotowanie, a potem dbanie był był aktywny, świeży i ogólnie wspaniały wydawało mi się niemalże niewykonalne, wręcz z pogranicza magii. Wprawdzie wyposażyłam się w odpowiednią literaturę np.”Chleb” Hamelmana, ale przytłoczona ogromem informacji zawsze ze zwątpieniem odkładałam książkę na półkę. Potem do biblioteczki nie-wypiekacza chleba dołączyła ” O Chlebie” Elizy Mórawskiej. Przeczytałam wprowadzenie, przejrzałam przepisy, od czasu do czasu wracałam do niej, żeby obejrzeć cudowne zdjęcia. Kilka miesięcy później zaczęłam bardziej analizować receptury. I tak powoli zabrałam się do wykonania pierwszego nieudanego zakwasu. Ale wersja 2.0 okazała się już lepsza i teraz rozkręcam się coraz bardziej. Piekę na zakwasie i drożdżach. Szczególnie spodobało mi się przygotowywanie chleba w garnku żeliwnym, skórka wychodzi niesamowicie chrupiąca.
Jeśli wahacie się nad tym czy rozpocząć przygodę z domowym chlebem, to bardzo Was zachęcam. Gwarantuje, że wcześniej czy później złapiecie bakcyla. Oczywiście pierwsze podejścia mogą być rozczarowujące, a receptury będą wydawać się zawiłe. Ale jak poświęcicie trochę czasu na podstawy, to zobaczycie, że przy dobrym planowaniu przygotowanie domowego chleba jest w zasadzie szybkie i przyjemne.  Na dobry początek wyposażcie się w książkę „O chlebie”, która w przystępny sposób wprowadzi Was w świat wypieków.
Znajdziecie tam przepisy na chleby, bułki, a także inne wypieki, jak na przykład wytrawny placek drożdżowy. Bardzo prosty w przygotowaniu. Prezentuje się niesamowicie i jest przepyszny. W przepisie zmodyfikowałam jedynie dodatki. Zamiast świeżych pomidorków koktajlowych, użyłam suszonych pomidorów, dodałam zielone oliwki i serca karczochów. Zjadający byli zachwyceni, więc placek szybko powróci na salony.
Wytrawny placek drożdżowy z warzywami


Wytrawny placek drożdżowy z warzywami

Na podstawie przepisu z książki „O chlebie”

Składniki:
na okrągłą ceramiczną formę do pieczenia o średnicy około 25cm lub o wym 25x35cm

Ciasto:
15g świeżych drożdży
500g mąki pszennej
250ml mleka sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli

Dodatki:
200ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
garść świeżych ziół: bazylii, tymianku, oregano
2 średnie cebule
5 łyżek oliwy z oliwek

Odsączone z zalewy:
suszone pomidory- około 7-10 sztuk
karczochy- 4-6 sztuk
duże oliwki zielone- 7-8 sztuk

Przecier lub pomidory z puszki blendujemy ze świeżymi ziołami. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Dusimy ją na małym ogniu około 20 minut. Dodajemy przecier i zostawiamy do wystygnięcia.
Drożdże rozpuszczamy w mleku o temperaturze pokojowej. Mieszamy składniki i zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie i gładkie. Jeśli trzeba dodaj kilka łyżek wody (u mnie zazwyczaj jest to 1 łyżka). Uformuj kulę i przełóż do miski wysmarowanej oliwą. Odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
Gotowym ciastem wylep formę. Ponakłuwaj widelcem, posmaruj przecierem z cebulą. Na wierzchu poukładaj pomidory, karczochy i oliwki.
Piecz w 200C przez około 30 minut. Wytrawny placek drożdżowy z warzywami